Ankarada  Başkent Mobil dönemi ...

ANKARA'DA " BAŞKENT MOBİL" DÖNEMİ ...

Başkent Mobil uygulamasının tanıtımı bugün Ankara Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş tarafından yapıldı

ANKARA “BAŞKENT MOBİL” İLE DÜNYA KENTLERİYLE YARIŞACAK

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye’nin ilk mobil Akıllı Belediye uygulaması “Başkent Mobil”i kamuoyuna tanıttı. Yazılımın büyük bir bölümünün Belediyede görevli yazılımcılar tarafından hazırlandığını belirten Başkan Yavaş, Başkent Mobil’in dünyanın sayılı uygulamaları arasına gireceğini söyledi. Acil bildir butonundan Başkent 153’e (Yeni Mavi Masa), nöbetçi eczanelerden devam eden çalışmalara, trafik durumundan ASKİ online işlemlere, Kültür Ankara’dan otobüs nerede uygulamalarıyla birçok belediye hizmeti bundan sonra Başkentlilerin hayatını kolaylaştıracak.

Başkan Yavaş:

“İkinci fazı Haziran ayında tamamlanacak uygulama sayesinde bütün belediye otobüslerinde ücretsiz wi-fi olacak, sürücüler hakkında anketler yapılabilecek”

“EGO şoförlerinin takacağı akıllı bileklik ile tansiyon, kalp ritmi ve stres seviyesi ölçülecek”

“Sesli ya da sessiz seçenekli acil bildir butonuyla bize anında ulaşabileceksiniz”

“Tüm iş makinalarımıza takacağımız kamera ve online yayın sistemleri ile istediğiniz zaman belediyemizin yürüttüğü çalışmaları naklen izleyeceksiniz”

“Mahalle muhtarlarından, apartman yöneticilerine kadar belediye yönetimine etki edecek hücresel demokrasiye yelken açıyoruz. E-demokrasi hayat bulacak”

“Bütçeyi bazen dinazorlara, gereksiz kapılara, saat kulelerine veya kimsenin kullanmadığı spor tesislerine harcayabilirler. Oysaki belediye yönetimleri şehir halkına ait olan paraları harcarlar”

           

           Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye’nin ilk mobil Akıllı Belediye uygulaması “Başkent Mobil” uygulamasını kamuoyuyla paylaştı.

             Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına; milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum ve basın yayın kuruluşlarının temsilcileri ile belediye meclis üyeleri ve bürokratları yoğun ilgi gösterdi.

DEMOKRATİK YÖNETİŞİM VURGUSU

          Göreve başladığı ilk günden itibaren “Demokratik Yönetişim” anlayışını tesis etmek için hızlı adımlar attıklarını ifade eden Başkan Yavaş, Belediyeyi şeffaflaştırmak, katılımcılığı arttırmak ve topluma her an hesap verebilir olmayı öncelediklerini söyledi.

          2020 yılından itibaren, sosyal yardım ve hizmetlere ilişkin ölçütler ve yararlananların sayılarını, iç ve dış denetim raporlarını, stratejik plan ve bütçe gibi mali performansa ilişkin bilgilerle birlikte kişisel malvarlığındaki değişimleri düzenli olarak kamuoyuyla paylaşacağına dikkat çeken Başkan Yavaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Büyükşehir Belediyelerinin yönetimleri çok büyük miktarlarda bütçeleri idare ederler. Bu bütçeyi bazen dinazorlara, gereksiz kapılara, saat kulelerine veya kimsenin kullanmadığı spor tesislerine harcayabilirler. Oysaki belediye yönetimleri şehir halkına ait olan paraları harcarlar. Dolayısıyla bu bütçelerin nasıl kullanılacağı konusunda şehrin bireysel ve kurumsal hemşehrilerinin söz hakkı olmalıdır. Akıllı Belediye uygulaması sadece bir teknolojik dönüşümü işaret etmemektedir. Bundan daha da önemlisi yerel demokrasi açısından önemli bir devrime de kapı aralamaktadır. Bu uygulamanın en büyük çıktısı E-DEMOKRASİ’nin hayat bulmasıdır. Vatandaşlarla birlikte Ankara’yı yönetmenin kapısını sonuna kadar açıyoruz. Mahalle muhtarlarından apartman yöneticilerine kadar belediye yönetimine etki edecek hücresel demokrasiye yelken açıyoruz.”



Peki Başkent Mobil Nedir?

Büyük bir bölümü belediyeli yazılımcılar tarafından yapılan uygulamada ihaleler , belediye meclis oturumlarının devamlı canlı yayını söz konusu olacak. Acil bildir ve Mor xxx botunu gibi bölümlerin yer aldığı uygulamada ASKİ, EGO, Mezarlıklar Dairesinin faaliyetlerine de 7/24 ulaşılabilecek. Online işlemler , fatura ödemeleri, abonelik işlemleri de rahatça halledilebilecek uygulamada “Engelsiz duraklar” başlığı ile de engelli vatandaşların ulaşımında kolaylıklar sağlanacak.Kentin herhangi bir yerindeki çalışmalar halk tarafından da izlenebileceği belirtilen uygulamada ”Gönüllü ol “ başlığıyla belediyenin yaptığı çalışmalarla ilgili gönüllü olmak isteyenler de ulaşabilecek. 

Hayvanlarla ilgili tüm sorunların aktarılabileceği Pati destek kategorisinin yer aldığı Başkent Mobil uygulamasında aynı zamanda nöbetçi eczanelere ulaşımı sağlayan bölüm de yer alıyor. 

Daha önce EGO ve Ankara Büyükşehir Belediye uygulamasında da yer alan Otobüsüm Nerede bölümü Başkent Mobil ile de entegre edilmiş durumda. Bulunduğunuz durağı bildirerek beklediğiniz otobüsü görebildiğiniz uygulamada AnkaraKart’a bakiye sorgulaması yapılabilmekte ve kredi yüklenebilmekte.

 Yandex ile ortak çalışma sayesinde  yola çıkmadan yol çalışmalarıyla ilgili bildirim alınabilecek . 

Başkentlilerin günlük yaşamını kolaylaştıracak bu uygulama görme engelli vatandaşlar için de yüzde yüz uyumlu hale getiriliyor. 

Başkent mobil ne zaman kullanılabilecek? 

Başkentlinin birçok alanda işini kolaylaştıracak bu uygulamanın haziran ayından itibaren kullanılması bekleniyor.


Yorum Gönder

Yorumlar