DÜĞÜN SALONU SAHİPLERİ DERTLİ! ÜCRETLER İADE EDİLECEK Mİ?

Ankara Esnafı’nın sorunlarının konuşulduğu tek program olan Esnaf İşi’nin yeni konuğu, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Orhan.

Kanal Ankara’dan Rümeysa Teksan’ın sorularını yanıtlayan Orhan, Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında düğün salonlarına getirilen kısıtlamaları değerlendirdi. 

Vergilerin, düğün salonlarının eğlence sektörü kapsamında sayılmasından dolayı, hizmet sektörü içerisinde yer alan otellere göre daha yüksek uygulandığını belirten Orhan, düğünlerin yeniden tamamen serbest bırakılacağı tarihin de netleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Şükrü Orhan’ın açıklamaları şöyle: 

Pandemi Ankara esnafını nasıl etkiledi? Getirilen kısıtlamalardan sonra düğün salonlarındaki durum nedir?

Kısıtlamayla çalışan sektörlere baktığımız zaman bunun en başında düğün salonları geliyor. Düğün salonlarına mücbir sebep kapsamında 25 Mart’ta kapama geldi,  1 Temmuz’a kadar devam etti. Geçtiğimiz günlerde alınan kısıtlama kararına kadar normal bir şekilde düğünlerimizi yapıyorduk. Virüsün yayılmasında düğün salonlarını günah keçisi ilan ettiler. Tatil yerlerinde turizm devam ediyor, gece akollü mekanlar devam ediyor. Hayat gayet normal devam ediyorken, virüsün yayılmasını tamamen düğün salonlarına yıkmış durumdalar.

"SOKAK DÜĞÜNLERİNİN CEREMESİNİ BİZ ÇEKİYORUZ"

Bizler düğün yaparken, kapıdan girişten itibaren ateş ölçümü, maske dağıtımımız, dezenfektanımız, tek kullanımlık bardak-çatal, sahnede halay yasak; oyun havalarında mesafeyi sağlıyoruz. Düğün yaparken bütün önlemi almış durumdayız. Burada önlem alınmayanlar sokak düğünleri. Sokak düğünlerinin ceremesini düğün salonları çekiyor. Aslında düğün salonları virüsün yayılmasının engellenmesinde çok büyük önem arz ediyor. Kısıtlama kararıyla düğünlerimizi bir saate düşürdüler, ikramları tamamen yasakladılar, sahnemizi tamamen kapattılar, düğünün hiçbir anlamı kalmadı müşterinin gözünde. Biz tarih satıyoruz, insanlar kışın gelip yazın yapacakları düğünü tutuyor. Mart ayındaki kısıtlamayla birlikte mayıs ve haziran ayındaki tüm düğünleri ertelemiş bulunmaktayız. 1 Temmuz’da serbestlik kararı verildi, tüm düğünler tekrar ayarlandı. 40 günlük sürecin ardından tekrar kısıtlamaya gidilince insanlar düğünlerini iptal etti. Doğal olarak, düğün salonu esnafının ve organizasyon firmalarının çok büyük kayıpları oldu. 

DÜĞÜN SALONU SAHİPLERİ KISITLAMALARIN GEVŞETİLMESİNİ İSTİYOR

Bizim beklentilerimiz; 1 saat olan düğünlerin 1.5-2 saate çıkartılması, en azından gelin ve damadı dans ettirebilelim, ikramlarımızı yine verelim istiyoruz. İkram verilmediği zaman düğün satışı yapamıyoruz. Bu süreçte bir tarih belli olmadığı için, en büyük sıkıntıyı biz çekiyoruz. Bu durum minimum 55 sektörü etkiliyor. Devletimize de bu noktada çok büyük görevler düşüyor. Alınan tüm tedbirlere, kararlara saygı duyuyoruz. Fakat biz esnafız, iş yerimiz açık duracak para kazanacağız ki evlerimizin geçimini sağlayabilelim. Hem işletmemizin giderlerini düşünüyoruz, çalışanlarımızı düşünüyoruz hem de kendi evimizin geçimini düşünüyoruz. Biz sabit maaşlı insanlar değiliz. En azından esnaf oda başkanlarımızdan da bilgi ve fikir alınabilirse çok daha faydalı olabileceğini düşünüyorum. 

Aldığınız önlemler, size maddi bir yük getirdi mi? 

Biz geçmiş tarihlerde, pandemi süreci gelmeden önce düğünlerimizi sattık. 1 Temmuz’dan sonraki düğünlerde ekstra maske dağıttık, dezenfektan bulundurduk, girişte hem ateş ölçümü hem de maske dağıtımı için eleman bulundurduk. Salon içerisinde iki düğün arası dezenfekte işlemimizi yaptık, plastik bardak tabak çatal dağıttık. Bunların hepsi bir maddi külfet doğurdu ama biz önceden düğünlerimizi sattığımız için bu maddi külfeti müşteriye yansıtamadık. Burada bir ticari kayıp var ama tek normalleşme sürecine gidilsin, biz de elimizden ne geliyorsa yardımcı olalım dedik. Daha büyük bir zarara uğramamak için bu taraftan maddi zarara uğrayalım dedik. 

"BORCUMUZ YOKKEN 25 BİN TL BORCUMUZ OLDU"

Devletin esnafa verdiği desteklerden faydalanabildiniz mi?

Devletimiz esnafa faydalı desteklerde bulundular. 25 bin TL’lik bir esnaf destek kredisi verdiler. 25 bin TL’lik de kredi kartı verdiler. Esnafımıza ilaç gibi geldi. Ekim ayına geldik, süreç hâlâ devam ediyor. Ödemeler başladı. Bundan sonra ne yapacağız? O önemli. Bu zamana kadar Allah razı olsun, devletimiz destek verdi. 25 bin TL borcumuz yoktu bir de şimdi 25 bin TL borcumuz oldu. Ya bu ödemelerin ötelenmesi lazım ya da devletimizin esnafa, çiftçilere verdiği gibi teşvik kredisi, hibe kredisi vermesi lazım, faizsiz. Devlet esnafa, bir asgari ücret tutarında bir destekte de bulunursa en azından evlerimizin giderini karşılarız, işletme giderlerini geçtik. Devletimizin bu noktada sessiz kalmayacağını umut ediyoruz. 

"EĞLENCE SEKTÖRÜ DEĞİL HİZMET SEKTÖRÜYÜZ"

Vergi indirimlerini yeterli buluyor musunuz? 

Aralık ayına kadar vergilerde indirim yapıldı. Düğün salonları %18’den %8’ çekildi. Başarılı bir çalışma, gönül isterdi ki bu düzenleme sürekli olsun. Düğün salonları eğlence sektörü değil, hizmet sektörüdür. Hizmet sektörünün KDV’si %8’ken, eğlence sektörünün KDV’si %18’dir. Otelde düğün yaparsanız %8 KDV ödüyorsunuz, düğün salonunda düğün yaparsanız %18 KDV ödüyorsunuz. Bizi gazinolarla, barlarla, gece kulüpleriyle aynı sıfata sokuyorsunuz. Biz hizmet sektörüyüz. İş yok ki neyin vergisini vereceğiz? %1 olsa da fark etmez çünkü şu an gelir yok. 

Yerel yönetimler ne gibi desteklerde bulundu? 

Mansur Yavaş’a ve Zabıta Daire Başkanı Mustafa Koç’a teşekkür ediyoruz. Bu süreçte esnafa neler yapabiliriz diye sürekli istişarede kaldık. Odamıza bağlı 531 esnafımıza, Ankara büyükşehir Belediyesi 500 TL nakit yardımda bulundu. Esnafımıza dağıtılmak üzere, 600 tane 5 litrelik dezenfektan, 500 tane kolonya ve 5 bin tane de maske gönderdiler. İlgili ilçe belediyelerinden de bizim taleplerimiz oldu; maske, dezenfektan, gıda yardımı noktasında. Sadece Mamak Belediyesinden maske yardımı alabildik onun dışından hiçbir belediye destek vermedi. 

Ücret iadesi meselesi, müşterilerle düğün salonu sahipleri karşı karşıya kaldı. Oradaki sorun nasıl çözüldü? 

Mücbir sebep kapsamına giren; kına gecesi, nişan, sünnet düğünleri. Devlet düğün merasimini, ‘belirlenmiş kıstaslara göre yapabilirsin’ diyor. Müşterinin düğünü iptal etmesi söz konusu değil. Düğün salonları zaten sezonluk iş yapan bir sektör. Gelen müşterilere şunu söylüyoruz; 300 lira 500 lira kapora vermişsiniz ama bizler de zor durumdayız. İşletme giderlerimizi bile karşılayamıyoruz. Düğününüzü seneye yapın, biz bu kaporayı içerisinden düşelim seneye sözleşmenizi yapalım. Bu biraz insanlıkla alakalı. 


Yorum Gönder

Yorumlar