Etimesgut Belediyesinden çölyak hastalarına glutensiz gıda desteği

ETİMESGUT BELEDİYESİNDEN ÇÖLYAK HASTALARINA GLUTENSİZ GIDA DESTEĞİ

Etimesgut Belediyesi, sadece glutensiz gıda tüketmek zorunda olan çölyak hastaları için glutensiz 16 gıda ürünün yer aldığı destek paketleri ilçedeki çölyak hastalarına ulaştırılacak.

Etimesgut Belediyesi, sadece glutensiz gıda tüketmek zorunda olan çölyak hastaları için önemli bir hizmete imza attı. Glutensiz 16 gıda ürünün yer aldığı destek paketleri ilçedeki çölyak hastalarına ulaştırılacak.

Piyasada az bulunan ve yüksek fiyatlara satıldığı için çölyak hastalarının almakta güçlük çektiği ürünler, Etimesgut Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'nce üçer aylık periyotlarla, ilçede tespit edilen 60 aileye verilecek.

Glutensiz Beslenme ve Çölyak Dernek Başkanı Mehmet Tanrıseven Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel'i ziyaret ederek, çölyak hastalarına verdiği destek için teşekkür etti. Tanrıseven, glutensiz gıdalara ulaşımın güç ve ürünlerin de çok pahalı olduğunu ifade ederek, belediyenin yaptığı bu yardımın çok önemli ve hayati olduğunu söyledi.

Başkan Demirel de toplumun tüm kesimlerinin istek ve ihtiyaçlarına yönelik hizmetler ürettiklerine dikkat çekerek, "İlçemizdeki çölyak hastalığı bulunan hemşehrilerimizin tespitlerini yaptık. Tüketebildikleri glutensiz ürünleri belirledik. Gıda paketlerini hastalarımıza ulaştırmaya başladık. Etimesgut'ta ikamet eden çölyak rahatsızlığı bulunan tüm vatandaşlarımız bu hizmetimizden yararlanabilecek" dedi. Demirel ziyarette, çölyak hastalığı yaşayanların yaşadıkları sorunları da dinledi.

Çölyak hastalığı nedir?

Bağırsaklardaki sindirimi sağlayan tüysü oluşumlar denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır.

Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Ailevi kalıtım söz konusudur. Hastalık yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Çölyak hastalığının literatürde; çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıktığı görülmüştür.

Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.

Yorum Gönder

Yorumlar