KORONAVİRÜS SİMİTÇİLERİ DE VURDU: İLK 8 AYDA 72 ESNAF DAHA KEPENK KAPATTI!

Ankara esnafının sorunlarının konuşulduğu tek program olan Esnaf İşi’nin yeni konuğu, Ankara Simitçiler Pideciler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş…

Kanal Ankara’dan Rümeysa Teksan’ın sorularını yanıtlayan Delibaş, Koronavirüs salgınının simitçi esnafına olan etkilerini değerlendirdi.  Çörekçiliğin yok olduğunun altını çizen Delibaş, pide fırınlarının ise can çekiştiğini sayılarının bir hayli azalttığını belirtti. 

BİR USTA YAKLAŞIK 2 YILDA YETİŞİYOR

Bir simit ustasının yetişmesinin yaklaşık 2 yıl aldığını söyleyen Delibaş, bu durumla ilgili öğrencilerin de harçlıklarını çıkarabilecekleri bir proje üzerinde çalıştıklarını ancak pandemi sebebiyle yardım kaldığını ifade etti. 

Savaş Delibaş’ın açıklamaları şöyle: 

Koronavirüs salgının simitçi esnafına etkisi nedir?

Pandemi ilk başladığında, ilk duyumlar alındığında esnafın işi %30 düştü. Resmi olarak bizim dükkanlarımız açıktı. Müşteri yok. Sokağa çıkma yasağı var. Evlere paket de zaten bizim işletmelerimizde yoktu, kısa zaman içerisinde bunu ne kadar insanlara ulaştırabiliriz? Çok büyük kayıplarımız oldu. 

SİMİTÇİ ESNAFININ BEKLENTİSİ: 25 BİN TL’LİK KREDİLER HİBE EDİLSİN

Bu dönemde devletten ya da yerel yönetimlerden aldığınız bir destek oldu mu?

Devletten bir 25 bin TL kredi desteği, 6 ay sonra ödemeye başlayacağımız bir kredi desteği oldu. Bu bir borçtu.  Sayın cumhurbaşkanından bütün esnaflar da bekliyor; 6 ay sonra ödenecek ama şu an kimse biriktiremedi.  Dükkanlar 3 ay kapalı kaldı, bu sürede kiralar üst üste geldi. Bu 25 bin TL kiranın da karşılığı değil. Elektrikler, sular falan da devam etti. 

Sayın cumhurbaşkanımızdan şöyle bir beklentimiz var bizim; bu 25 bin TL’leri hibe olarak bütün esnafa olmalı. Beklentimiz bu. 

BÜYÜKŞEHİR’DEN SOKAKTA SİMİT SATANLARA DESTEK…

Peki yerel yönetimlerden alınan destekler… 

Pandemi başladığında Zabıta Daire Başkanı beni aradı, ‘Mansur Başkanın bir talimatı var, bu sokakta simit satan arkadaşlara yardım etmek istiyoruz, bunlar sokakta olmasın’ dedi. Bu hayat meselesi,  biz de simit satan 850 arkadaşımızı topladık. Bunlara 500’er TL nakit desteği sağladık, gıda yardımı sağladık, 3 ay boyunca böyle yardımları aldık. Sağ olsunlar, kendilerine teşekkür ediyoruz. 

Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteklerinden ne kadar faydalanabildiniz?

Simitçi esnafının en düşük çalıştırdığı eleman, 12 ile 22 arası. Kadro olmadığı zaman bu işi götürebilmek gibi bir şansı yok. Hamurkar ayrıdır, pişiricisi, çırağı, dağıtıcısı ayrıdır.

2020’DE 72 SİMİTÇİ ESNAFI DAHA KEPENK KAPATTI 

Kısa çalışma ödeneği, esnafla ilgili olan bir şey değildi. Bu çalışan arkadaşlarımızla ilgiliydi. Bunlar zaten çalışıyordu, bizim vergilerimiz hâlâ devam ediyordu. Defalarca dile getirdik, kapalı olduğu dönemde alınmasa iyi olur. Sonuçta borç birikiyor, kimsenin ödediği falan da yok. Hepsi üst üste gelince de işletmelerimizi kaybediyoruz.  Bizim 2019’da kapatan esnaf sayımız 64’tü, 2020’de 72 tane daha kapandı. 

Biz yaşatmaya çalışıyoruz, bununla mücadele ederken de devletimizden destek bekliyoruz. Maddi manevi destekler bekliyoruz. 

Ne tür destekler bekliyorsunuz, bunu biraz açabilir miyiz?

2020 sonuna kadar stopajlar düşürüldü, vergiler %1’e düşürüldü. Bu çok kısa, 4 aylık bir şey. Esnafa mutlaka katkı sağlar ama bence yarasına derman olmaz.  Kira stopajları kiracının ödememesi gereken bir olay. Bu zaten başlı başına bir haksızlık. 


Yorum Gönder

Yorumlar