Seymenler çiftçilerle birlikte üzüm hasadı yaptı

SEYMENLER ÇİFTÇİLERLE BİRLİKTE ÜZÜM HASADI YAPTI

Ankara Kulübü Derneği Çankaya Şube Başkanı Halil Bahadır Saka ile beraberindeki şube Seymenleri ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Gürcan Maden, üreticilerle birlikte Kalecik Karası üzümü hasadı yaptı.

Ankara Kulübü Derneği Çankaya Şube Başkanı Halil Bahadır Saka, bölgede üretilen üzümlerin ülkemiz tarım ürünleri açısından çok önemli bir değer teşkil ettiğini belirterek, "Kalecik Karası üzümümüz bilinir hale geldi. Koronavirüs maalesef bizi engelledi ve bu yıl her yıl olduğu gibi bağ bozumu etkinlikleri yapılamadı. Ama virüs, üreticilerimizle birlikte hasat sevinci yaşamamıza engel olamadı. Hasat sırasında üreticilerimizi ziyaret etmek, üzüm toplamalarına destek olmak istedik. Bazı Seymen arkadaşlarımız eşleriyle birlikte geldi. Elimizde makaslar üretici kardeşlerimizle birlikte bağda üzüm kesmek, onlarla aynı ortamda bulunmak, bizlere son derece keyif verdi. Çok zor şartlar altında bağlarında, tarlalarında, bahçelerinde üretim yapma gayreti içerisinde olan tüm üreticilerimize hayırlı bol kazançlar dileklerimizi iletiyoruz.” dedi.

Kalecik  Gökdere mahallesinde Kızılırmak'ın eteklerinde 50 dönümlük arazilerindeki  bağlarında bu yıl 12 ton civarında üzümün üretildiğini belirten üretici Bekir Köse de, bölgede üretilen Kalecik Karası üzümünün Türkiye'de en kaliteli üzüm çeşitleri arasında yer aldığını kaydetti. 

'PANDEMİ'DEN DOLAYI ZORLUK ÇEKTİK'

Bekir Köse lise öğrencisi olduğunu ve yaz mevsiminde üzüm toplayarak aile bütçesine katkı sağladığını söyledi. Köse, "Kalecik Karası üzümü, eşsiz tatlı aromasıyla bilinen, şeker oranı yüksek çok kaliteli bir yerli üzüm çeşidimizdir. Sabahın ilk ışıklarıyla erkenden kalkıp  ailece bağa gelip akşam hava kararana kadar hasadı gerçekleştiriyoruz. Hiçbir işçi kullanmadan bağımızla bir yıl boyunca ilgileniyoruz.  Bakımı, budaması, sürüm ve ilaçlama ile gereken kısımlara sulama gibi bir yılı içine alan zorlu bir emek süreci gerektiriyor. Yaklaşık bir ay yaz sıcaklarında zorlu bir çalışma dönemi içerisinde olgunluğa erişen üzümlerin hasadını gerçekleştiriyoruz. Bizi bilen, tanıyan müşterilerimiz, dostlarımız gelip toplu alım yapıyorlar. Kalanını biz pekmez ve kurutma olarak değerlendiriyoruz. Pademiden dolayı  bu yıl bayağı bir zorluk çektik. Üzüm almak için gelmeye çekinenler oldu. Geçimimiz tamamen bağcılık üzerine." diye konuştu.

Aile çiftçiliğinin çok zor olduğunu ve ekonomik olarak zorlandıklarını dile getiren Köse, "Üzüm denilince Kalecik akla gelsin, Kalecik Karası üzümünün marka değeri daha da büyüsün istiyorum. Devlet desteği olmayınca bir yerlere gelmek zor. Bizler, küçük ölçekli aile çiftçiliği yapıyoruz. Karadeniz fındığına devlet desteği veriliyor ama üzüme yok. Yetiştirilmesi, toplaması, pazarlanması çok zor ve zahmetli olan Kalecik Karası üzümü üreten bizler gibi geleneksel tarımın içinde yer alan  aile çiftçiliği korunmalıdır. Aileler üretsinler, topraklarında kalsınlar." ifadelerini kullandı. 

Yorum Gönder

Yorumlar