Tunalı ve Bahçeli 7. Cadde yayalaştırılmalı

"TUNALI VE BAHÇELİ 7. CADDE YAYALAŞTIRILMALI"

Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Gürsel Baran, ‘Bahçeli 7 ve Tunalı Hilmi caddelerinin yayalaştırılması’ konusunda ABB Başkanı Mansur Yavaş ile Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e ‘ortak çalışma yapma’ çağrısında bulundu.

Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Gürsel Baran, ‘koronavirüs salgını sürecinde kent ekonomisi’, ‘cadde mağazaları ile caddelerin yayalaştırılması’, ‘kent turizmine yönelik çalışmalar’, ‘Akyurt Fuar Alanı’, ‘direkt uçuşlar’ ve ‘19 Mayıs Stadı’ konu başlıklarında tüm merak edilenleri Hürriyet Ankara Kent Masası’nda değerlendirdi. 

EN ÇOK HİZMET SEKTÖRÜ ETKİLENDİ

 “Ankara’da hizmet sektörünün payı yüzde 70. Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da bu süreçten en çok hizmet sektörü etkilendi. Restoranlarımız, kafelerimiz, düğün salonları, oteller ve bunların koordinesini yapan organizasyon firmaları... Herkes aynı sıkıntıyı yaşadı. Halen açılmayan, açılsa da istenen seviyeye gelemeyen işletmeler var. Bin 200 kişilik düğün salonu 600 kişi alıyor ama kirası, vergisi, personeli değişmiyor.

DEVLETİN CİDDİ DESTEKLERİ VAR

Türkiye Cumhuriyeti devleti, elinden geldiğince sıkıntılı olan reel sektöre bugün de dahil her zaman destek oldu. Devletin ciddi destekleri var ki insanlar biraz rahatladı. Nisan-mayıs-haziran vergileri eylül-ekim ayına ertelendi. İnsanlar şu anda ‘acaba süreç tekrarlanır mı’ diyerek endişeleniyor. İnsanların korkmasına gerek yok. Devam ederse devletimiz yine çıkacaktır, o günün şartlarında yine gereğini yapacak, desteğini verecektir.

AMERİKALI AĞLIYOR MASKE İSTİYOR

Ankara medikal sektöründe çok iyi bir noktada. Arkadaşlar nisan ve mayıs aylarında beni aradılar; ‘Amerikalı telefon açıp ağlıyor, bizden maske, tulum siperlik istiyor ama bunları gönderemiyoruz. THY’den başka gönderebilecek alternatifimiz yok. Onlar da 20 gün veya 1 ay sonrasına gün veriyorlar’ dediler. THY ile görüştük. 20 gün ise bunu 10 güne indirdik arkadaşlarımıza kolaylık sağladık.

ŞANSLI ÇIKAN SEKTÖRLER DE VAR

Bu süreçten şanslı çıkan sektörler de var. Yasak günlerinde insanlar evlerinde kaldı, ‘duvarı boyayayım, musluğu değiştireyim, parke yaptırayım’ dedi. Bunun ciddi yansıması oldu. Oyuncakçılar ‘istediğimiz oyuncağı bulamıyoruz’ diyorlar. Bu yıl için kaybedilmiş diyoruz ama inşallah eylülden sonra biraz daha normale döneriz. Bana göre bu da bizim kendi elimizde. Dikkat edersek normalleşmeyi hızlı sağlarız.

İŞLETMELERİMİZİN YANINDA OLALIM

Ankaralılara bir mesajım var. Zor bir süreçten geçiyoruz, kabul ediyorum. Elbette her şeyin başı sağlık ama lütfen her türlü tedbirimizi alalım. Bugün esnafımızın, işletmelerimizin yanında olalım. Türk halkı ne zaman ihtiyaç olursa her zaman meydana çıkmıştır. Allah korusun, kimseye bir şey olmasın ama bugün destek verme zamanı. Biz de destek vermek zorundayız. Bugün onların yanında olduğumuzu hissettirmemiz lazım.

NORMAL TİCARETİ DE AKSATMAYALIM

İnternet üzerinden satış yapan firmaların işlerinde de ciddi bir artış var. Bu bir sonsa, kaçınılmazsa, tabii ki gideceğiz ama ben bu arada normal ticareti de aksatmamamız gerektiğini düşünüyorum. İstihdamın önemli bir kısmını sağlayan ticarethanelerimiz de yaşamalı. Canlı ticarete de destek verelim, ihmal etmeyelim. Tamamen bütün ihtiyaçlarımızı oradan görmeye çok katılmıyorum.

BAZI CADDELERDE YAYALAŞTIRMA UYGULANABİLİR

Bahçelievler 7. Cadde ve Tunalı Hilmi Caddesi’nin yayalaştırılması konusunda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e çağrıda bulunan ATO Başkanı Baran, “Hem oradaki iş yerlerine ciddi katkısı olur hem de insanlara büyük bir moral verir” dedi. Baran, sözlerine şöyle devam etti: “Geçmişte bizim en büyük zevkimiz akşam belli bir saatten sonra araç trafiğine kapatılan 7. Cadde’ye çoluk çocuk gidip gezmekti. Caddelerde kalabalıktan yürüme şansınız olmazdı. Binlerce insan olurdu. Kesinlikle bazı caddelerde yayalaştırma uygulaması yapılabilir. Mesela Tunalı Hilmi’de ‘4 ay boyunca akşam 19.00-00. arası kapatalım’ dersiniz. Hem oradaki iş yerlerine ciddi katkısı olur hem de insanlara büyük bir moral verir. Sadece Bahçeli ve Tunalı olarak da bakmayalım. Şehrin belli bölgeleri belirlenerek en azından 4-5 ay boyunca belirli saatlerde kapatma uygulanabilir. İnanın kent ekonomisine de büyük katkısı olur. Buradan Büyükşehir ve Çankaya belediye başkanlarımıza da çağrı yapıyorum. Bunun için çalışalım ve yol alalım. Üzerimize düşen ne varsa fazlasıyla yapmaya hazırız. Belediye başkanlarıyla da bu konuyu görüşürüz. Bu işin tadını almış birisi olarak bunun çok kıymetli olduğuna inanıyorum.

CADDE MAĞAZACILIĞINI ÖLDÜRMEMELİYİZ

Pandemi süreci cadde mağazalarına da ilgiyi arttırdı. Birçok sektörde cadde mağazaları şu anda çok hareketli. Nüfusa orantıladığınızda Ankara’da kişi başına metrekare hesabına göre AVM’lerin sayısı İstanbul’dan dan fazla. Alışveriş merkezlerinin de ciddi desteğe ihtiyacı var. Planlama ile ilgili sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Almanya’ya fuar için gittim. Günlerden pazardı. Kendi sektörümle ilgili bir AVM’deki yapı marketine gitmek istedim. Aracına bindiğim taksici de Türk’tü ve ‘AVM şehrin dışında taksimetre çok yazar’ dedi. 100 metre gitti, durdu ve ‘şaka mı yapıyorsunuz, bugün pazar ve orası kapalı’ dedi. Oradaki insanların da tatile ihtiyacı var denilerek cadde mağazacılığına zarar vermeme adına bu uygulanmış. AVM’ler tabii ki yapılmış ama bizim cadde mağazacılığını öldürmememiz, destek vererek ayağa kaldırmamız lazım. Şehrin belki de gülen yüzleri cadde mağazaları...”

AKYURT'TAKİ FUAR ALANI VE 19 MAYIS STADYUMU İÇİN CUMHURBAŞKANIMIZDAN DESTEK İSTEYEBİLİRİZ

 “Fuar alanının bugüne kadar çoktan çözülmesi gerekirdi. Kent için önemli bir eksiklik. Hem kongre hem fuar alanından kente girdi sağlamamız lazım. Akyurt’taki fuar alanıyla ilgili ciddi çalışmalar vardı, bir yere kadar geldi, pandemi öncesinde durdu. İnşaat yüzde 35-40’lar seviyesine geldi. Şu anda yüklenici firma ile Akyurt Fuarcılık şirketi arasında birkaç sıkıntı var. Belki Sayın Cumhurbaşkanı’mıza gidip destek istememiz gerekecek. Öyle ya da sıkıntılar her neyse bunları en aza indirip bu işi bitirmemiz lazım. İnanıyorum ki en kısa süre içerisinde bitiririz.

27 YIL MİLLİ MAÇ OYNANMADI, ÇOK ÜZÜCÜ

Ticarete 19 Mayıs Stadı’nda seyircilere koltuklara sermeleri için eski gazete satarak başladım. Benim dönemimde futbola bakış çok farklıydı. Fenerbahçe, Galatasaray ya da Beşiktaş maç için Ankara’ya geleceği zaman insanlar geceden kuyruğa girerdi. 27 yıl oldu Ankara’da milli maç oynanmadı. Bu çok üzücü bir durum. Bildiğimiz 50 ilde artık stat var herhalde. Hatta ilçelerde bile statlar var ama başkente yakışır anlamda stat yok. Bunun mücadelesine başlamamız lazım. Bunun için de Sayın Cumhurbaşkanı’mıza giderek konuyu anlatmamız lazım.”

DAVOS BİR KIZILCAHAMAM ETMEZ

“Ankara’da şu anda gerçekten iyi bir iklim var. Büyükşehir ve tüm ilçelerimizde belediye başkanlarımızın desteğine ihtiyacımız olduğunda bugüne kadar hiç yalnız kalmadık. Sayın Vali’miz Ankara için ciddi heyecanlanıyor. İlçe belediyelerimiz, oda başkanlarımız, rektörlerimizle güzel bir ahenk var. İnşallah buradan Ankara için bereket çıkacak. Şehir koordinasyonu ilk defa bu kadar iyi bir noktada. İl Kültür Turizm Müdürümüz yeni geldi, toplantı yaptık, çok güzel işler yapacağız. Ankara ile ilgili çok güzel bir tanıtım kitapçığı ve film hazırlıyoruz, bir de web sayfası oluşturuyoruz. 2020’de bunların hepsini çözüp Ankara turizmi için 2021’e dolu dizgin girmek istiyoruz. Ankara önemli bir destinasyon. Davos diye bütün dünyayı topluyorlar, benim Kızılcahamam’ım etmez. Onlar reklamını yapmış biz yapamamışız. Dünyanın en kıymetli termal suyu Haymana’da. Vichy kaplıcası ile eşdeğer ama anlatamamışız. Bu şehirde bazı şeyleri maalesef ihmal etmişiz. İnşallah bundan sonra Ankara dünya başkentleri içinde hak ettiği yere ulaşacak.”

ANADOLU JET YURT DIŞI UÇUŞLARINI ANKARA'DAN YAPACAK

Direkt uçuşların arttırılması için THY ile yeniden görüşeceklerini kaydeden Baran, Anadolu Jet’in yurt dışı uçuşlarını Ankara’dan yapacağını da ilk kez Hürriyet Ankara’ya açıkladı. Baran, “Direkt uçuşlar konusuna gerçekten büyük destek verdik. Arzuladığımız noktalara gelemedik ama 21 ülke 34 destinasyon gibi bir duruma ulaştık. Sayın İlker Aycı(THY Yönetim Kurulu Başkanı) ile bir ay içerisinde yine görüşmelere başlayacağız. Yurt dışı uçuş bizim her şeyimiz. THY ile sıcaklığı yakaladık, ellerinden geleni yapacaklarına inanıyorum. Pandemi sürecinden önce şubat ayında THY’yi ziyaret etmiştik. İlker Bey, ‘Anadolu Jet yurtdışı uçuşlarını sadece Ankara’dan yapsın’ demişti. Biz de seve seve kabul edeceğimizi belirtmiştik. Anadolu Jet yurt dışı uçuşlarını Ankara’dan yapacak, uçuş sayısı da artacak. Araya pandemi girdi. Bu konuyu yeniden görüşmede ele alacağız” bilgisini verdi.


Yorum Gönder

Yorumlar